MAGASPART

MAGASPART fejlesztés, helyreállítás

Tisztelt Horgásztársak, kedves Vendégeink!
Tájékoztatni szeretnénk Titeket, hogy a “magaspart” elnevezésű területi részegység, mesterséges gát fenntartási munkálatai, keresztmetszeti paramétereinek visszaállításának, helyreállításának mechanikai első üteme megtörtént és befejeződött. Jelentős sajáterős anyagi ráfordításunk eredményeként a part rendezettebb lett újra, lehetőséget ad számunkra a későbbiekben a fenntartási, karbantartási, üzemeltetési munkák elvégzésére még akkor is, ha éppen horgásznak a területen. Kijelölünk egy üzemeltetési sávot, melyet szabadon kell hagyni, így a szezonálisan kihelyezett két mobil wc és a hulladékgyűjtők ürítése is rendszeresen, tervezhetően és zökkenőmentesen megtörténhet.
Terveink és szándékunk szerint, a következő időszakban a “magaspart”, azaz a tó mesterséges gátjának felületét a természet formálja, az esetleges szerkezeti sérüléseket, vízmosásokat, partszakasz menti károsodásokat igyekszünk kijavítani.
Ahhoz, hogy a felület egybefüggő legyen, a mesterséges gát képes legyen ellátni feladatát, a talajt kötötté kell tennünk, azon növények megtelepedését, melyek célzottan segíteni tudnak, már puszta létükkel is abban, hogy a gát víztartó szerkezete sűrűbb, kötöttebb legyen, segíteni és támogatni fogjuk.
Következő fázisban a terület egésze felületi előkészítést követő gépi füvesítésen esett át, a kis fűmagok még bizonytalanok, kicsiny és törékeny hajtások bukkannak fel a talajból. Jelenleg mindent megteszünk azért, hogy minél nagyobb százalékban járjon sikerrel a beruházás és az elvégzett munka eredményes legyen, ezért az átjárást és a gáton tartózkodást az üzemeltetés megtiltja. A feloldás idejét jelezni fogjuk.
A felső réteg formálódása, igazodása és tömörödése az idő múlásával és a bekövetkező csapadékos időszakkal egyidőben rövidtávon látható és tapasztalható lesz, ez normális jelenség. Ahogy a szükség előírja, tervezetten beavatkozunk a gát felületének finom formálásába.
Szeretnénk kitérni a Terület használatának lehetőségére és feltételeire, mely hosszú évek óta érvényben van már, sokaknak mégis újdonság lehet, azokat az alap etikett szabályok betartását elvárjuk már és meg is követeljük.
Tisztelettel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Derítő-tó teljes területe önálló, saját
tulajdonú, saját forrásból fenntartott, célzottan és kizárólagosan horgászati célra hasznosított magánterület. A ” magaspart ” elnevezésű partszakaszt kifejezetten sátras és parti horgászok számára tartjuk fenn, egyéb sportok űzésére , egymás zavarása nélkül nem alkalmas és nem is engedélyezett azok gyakorlása. A Derítő-tó egy horgásztó, melynek elsődleges látogatói célzottan a Horgászok. A büfé nyitvatartási idejében gyalogosan egy séta erejéig díjmentesen körüljárható a tó, abban az esetben, ha az üzemeltetés nem végez munkálatokat a területen vagy nincs érvényben ezzel ellentétes szabályozás.
Kerékpárral, gépesített eszközzel a “magaspartra” felmenni / felhajtani tilos és nem engedélyezett, használata horgászattól eltérő sportolási célzattal szintén nem engedélyezett!
A magánterület fenntartásán dolgozó személyek a Tulajdonos engedélyével, napi munkavégzés céljából kivételt képeznek ezen szabályozás alól.
A terület megnevezett, dedikált belépési és kilépési pontokkal rendelkezik, a tó megközelítése és elhagyása kizárólag ezen pontokon engedélyezett, minden más áthaladás jogtalan, a Tulajdonos szándékával ellentétes, az Ő engedélye és jóváhagyása nélkül történik.
Nyomatékosan kérünk minden a területre látogató, a területen áthaladó személyt, hogy használják a befolyó kaput és a kifolyó kaput az áthaladás alkalmával, kerüljék az erdei ösvényeket, a folyón való átkelést, a kapuk szándékos megkerülését. Ha valamely terület el van zárva, az okkal van elzárva.
Kommentár nélkül engedünk néhány eset kapcsán bepillantást a hétköznapokba, mely következő pár sor célja nem az ítélkezés, szemrehányás vagy a feszültség keltése, pusztán beszámoló, hogy láthassák a másik oldal szemszögéből a történéseket egy pillanatig.
Aránytalanul és jelentősen meg kellett haladnunk a tájékoztatásra szánt keretösszegeket, amikor biztosítani szerettük volna a biztonságos és zavartalan munkavégzést, magát a tájékoztatást a területen. Több olyan táblát kellett gyártatnunk a tervezetten és jó érzéssel kihelyezetten felül, ami ténylegesen gyermeteg szintre vitte az információközlést, a szándékos megkerülés, kimagyarázás tényező, mint hétköznapi jelenség miatt.
Néhány szemléltető példa következik a teljesség igénye nélkül.
Nem szabad, mert munkát végeznek. Valóban nyitva van a teherkapu a munkavégzés ideje alatt, mert 2-8 percenként jönnek-mennek munkások, de akkor sem szabad bemenni, mert munkát végeznek. Csak egy fotó kedvéért sem szabad bemenni, mert tényleg munkát végeznek. Különböző erdei utakról, kapu mellett, kapun átmászva sem szabad bemenni.
Tapasztaltuk a tájékoztató táblák alatt kihelyezett munkavédelmi szalagok megszámlálhatatlan eltépését, leszakítását. Munkájukat végző, a horgászokért, a területért dolgozó személyek szenvedtek el munkájuk során udvariatlan viselkedést, bántó magatartást.
Olyan, jellemzően nagy hanggal rendelkező, szabadidejükben képeket készítő, mások által, ”munkásságuk” miatt tisztelt személyek léptek kérésünk ellenére tiszteletlenül, szándékosan olyan területre, amit az üzemeltetés szépen kért, hogy ne tegyenek.
Jogos iránymutatásunk sok esetben attól függetlenül, hogy ki és mit tart saját véleménye alapján helyesnek és helytelennek, olykor magára maradt.
Természetesen tisztelet a kivételnek.
Minden együttműködő számára köszönjük azt az áldozatos munkát, amit ezidő alatt végeztek, hogy hozzáállásukkal és olykor nagy segítségükkel támogatták azt az önerőből elvégzett kivitelezést, amin közösen dolgoztunk Partnereinkkel együtt, mely munka végzése során sokszor volt olyan érzésünk, mint amikor egy hullámvasúton utazunk. Többször írta felül az időjárás is a globális terveket, kellett átterveznünk a nagy egészet, emeltük meg azt az előirányoztatott keretösszeget, melyet magára az elképzelésre és annak megvalósítására, a nem halasztható beavatkozásokra szántunk. Tájékoztattunk, beszéltünk, vívtunk szócsatákat, álltunk ki magunkért, a Derítő-tó Közösségéért, azokért, akik a területen itthon vannak.
Tettük mindezt azért, hogy értéket és minél szebb élményeket adhassunk elsősorban a terület üzemeltetéséhez, fenntartásához, akár csak egy hasznos ötlettel hozzájáruló Társainknak, azoknak, akik beledobják a kukába, a gyűjtő mellé ejtett szemetet.
Hamarosan újabb haltelepítés lesz a tavon, kövessétek közösségi oldalunkat, friss információkkal itt is szolgálunk!