2023. ÉVI ÖSSZEFOGLALÓ, ŐSZI NAGY TELEPÍTÉS

2023 ÖSSZEFOGLALÓ, ŐSZI NAGY TELEPÍTÉS

Tatán, a Derítő-tavon 2023-ban sok olyan beruházás valósult meg teljesen önerőből, melyek mindegyike azt a célt szolgálta, hogy a terület lendületes, általunk meghatározott célkitűzések szerinti fejlődése ebben az évben is töretlenül folytatódhasson. Napjainkban mérhetetlen módon elszabadultak az üzemeltetési és fenntartási költségek. Ezek egyike önmagában is megnehezítette volna az előirányzott költségkeret tartását, azonban együttes emelkedésük komoly kihívás elé állította az éves költségkeretünk beosztását, nem is sikerült a terveknek megfelelően gazdálkodnunk, így meg kellett emelnünk a keretünket és a tétet, nem alkudtunk meg, a tátongó lyukakat szabad szemmel is jól látható pénzösszeggel tömtük be, gőzerővel mentünk tovább és ennek eredménye mostanra mutatkozik meg igazán, a terület nagyobbat lépett előre, nagyobb mértékben fejlődött 2023-ban, mint korábban bármikor. Kiadó faházaink színvonala hatalmasat emelkedett, a tavon egyre több látnivalót élvezhetnek Vendégeink, egyre megbízhatóbb szolgáltatást tudunk nyújtani, hatalmas és minőségi telepítésekkel gyarapítottuk állományunkat, egyedülálló haltelepítést hajtottunk végre október hónapban.

A területen található kiadó felépítmények jelentős része megújult kívül-belül. Tisztában kell lenni azzal, hogy ami szabad ég alatt található, az bizony elöregszik, vetemedik majd az enyészeté lesz. A mai gazdasági viszonyok között sokan próbálják javítgatni a stégeket és azok szerkezetét, lehet ezt tenni egy bizonyos pontig és nem tovább. Területünkön időszakos építési tilalmat rendeltünk el már sok éve, így felújításokra korlátozott idő áll rendelkezésre. Az Üzemeltetés több kamionnyi faanyagot vásárolt, hogy utunk során elénk kerülő kihívásokat sikerrel vegyük. Építettünk át faházakat, vettünk ki falakat, csináltunk több piciből egy nagy teret, készítettünk új stéget, bejárót, cseréltünk nyílászárókat, jelöltünk táblákkal házszámokat, autóval kanyarodáskor veszélyt jelentő betonelemeket festettünk … sokáig sorolhatnánk még.

Az év során előre tervezett, ütemezett és a semmiből utunkba kerülő feladatokat oldottunk meg. Tudtunk komfortosabbá tenni a házak mögötti területeket, bontottunk el régi és helyeztünk el, építettünk új tűzrakókat a terület több pontján, helyeztünk ki új fedett padokat, aminek köszönhetően a házak mögött is van lehetőség pihenni, kikapcsolódni vagy éppen interneten keresztül akár home officeban is dolgozni. Tettünk biztonságossá gyalogos ösvényeket korhadt, kidőlés alatt és előtt álló kiszáradt fától, ápoltunk területet kisebb nagyobb munkagépekkel, segítettek ebben barátaink is, vettük ki részünket az ártalmas és inváziós tóalma elleni harcból több-kevesebb sikerrel, egy időre biztos megoldást a Vízügy munkatársainak beavatkozása jelentett . Munkánk még nem ért véget, a tennivaló tömérdek, azonban szeretettel és törődéssel, erős akarattal állunk minden megoldandó feladat elé, több új fejlesztésünk van megvalósulási fázisban.

Haltelepítésünk első napján 2023.10.19-én azokra gondoltunk, akik étkezési célzattal szeretnének halat fogni, majd elvinni. Napjainkban egyre több tavon vezetik ki azt a lehetőséget, hogy a kifogott halat el lehessen vinni vagy sokszor ész nélkül szigorítják a horgászatot, feledik el a Szolgáltatók, hogy az ember pihenni és kikapcsolódni vágyik, elnézőbbnek kell lenni a Vendégekkel egy bizonyos pontig jobban, de nem határokon túlmenően persze, empatikusnak lenni. Teszik ezt sok esetben azért, hogy kiszorítsanak egy olyan jól ismert réteget a horgászok közül, akik célja kifejezetten csak a halak kifogása és elvitele. Visznek mindent, ami a megvásárolt horgászjegy engedélyezett darabszámába bele tud férni, akár még azon túlmenően is, válogatás nlélkül. Mi próbálunk emberségesek maradni, hisszük azt, hogy az emberek még ebben az anyagias világban is képesek megértik azt, hogy pihenni anyagi haszon szerzése nélkül is lehet, kikapcsolódni pedig úgy is, hogy ne zavarják a közvetlen környezetükben lévőket. Lehalászni Tatától két és fél órányira utaztunk, célunk kifejezetten kisebb méretű halak vásárlása volt nagy mennyiségben, így 1,5-2,2 kg súlyú pontyok érkeztek az első telepítési napon, összesen 110,5 mázsa összsúlyban, azaz több, mint 11 tonna halat telepítettünk az első napon.

Haltelepítésünk második napján, 2023.10.20-án olyan állományt kerestünk, mely minősége kifogástalan, a halak mérete egyezik az általunk előirányzott kvótával, elsődleges cél a már védett kategóriába vagy annak közvetlen közelébe tartozó halak vásárlása volt, azaz 5kg volt a belépő súly a mi telepítésünkre. Próbálunk egy olyan szemléletet meghonosítani a területen, ami alapján a 4,9 kg -os halat a horgász gondolkodás nélkül engedje vissza, tisztelje annak életét és adjon lehetőséget neki, hogy elérhesse azt az 5,0 kg-ot, mely súlyhatártól számít kötelezően védettnek az állat. A mi elveinkkel ellentétes az, amikor valaki büszkén mondja, hogy csak 4,9 kg volt a hal súlya, így elviszi haza.  Idővel ezen szabályozáson is formálni, módosítani fogunk, mert azt látjuk, hogy az emberek szemlélete nem változik pozitív irányba. A telepítési napon 5,0-8 kg súlyú halak érkeztek, 17 mázsa összsúlyban!

Haltelepítésünk harmadik napján, 2023.10.21-én gigászi halak érkeztek. Olyanok, mit ritkán látni telepítéseken és olyan mennyiségben, mely mennyiség már csak anyagi vonzatát tekintve is egyedülálló. A halak 12kg-tól indultak, legnagyobb telepített példány 19kg volt. Ezekből a halakból 100 db érkezett. A halakat szabadon engedésük előtt állatorvos látta és chip -pel láttuk el őket. Ez a chip hasonló, mint a kutyák esetében, a későbbi dokumentálást teszi lehetővé, tudjuk követni a hal életútját. A chip -nek köszönhető, hogy érdekes dolgot állapíthattunk meg, miszerint a pár órája telepített nagytestű pontyot kifogták a magasparton. A fogást fotósunk dokumentálta, meglepő volt ez a falánkság, majd másnap reggelre egy újabb frissen érkező falánk pontyot sikerült dokumentálnunk. Gyönyörű állatok, velük sikerült tovább növelnünk a tó nagytestű állományát.

Nincs könnyű dolga annak, ki ma halat telepíteni, halat vásárolni szándékozik nagy mennyiségben. Ma mindenki egy olyan rendszerben vásárolhat halat, ahol egy független szervezet és érdekképviselet javasol, határoz meg termelők számára jó szándékból, de hibásan kalkulált értékesítési árat. Egy árat, amit önnön maga is megfizet, azonban annak súlyát nem érzi, hiszen a maga által horgászok számára kötelezően előírt díjakat beszedve teszi azt, vásárol maga is a képviselt horgászok pénzéből. A hibás kalkuláció nem mutatkozik meg, hiszen ezt a javasolt értékesítési árat a hallal kereskedő értetlenül, száját húzva, de mégis ujjongva megfogadja. Teszi ezt, hisz reális 7 egység helyett, majd 13 egységért értékesítheti portékáját a szervezet által szentesítve, így ez a kereskedő számára egy érdekeivel megegyező, jól profitáló javallat. Egy szervezet iránymutatása alapján határozódik meg a hal kilogrammonkénti ára, ugyanezen szereplő gazdagít saját kezelésű vizeket, hiszen a működési költségeket megfizetve, ésszerű fejlesztéseket elvégezve kasszája még mindig tele van. Teszi ezt jogszerűen, szépen rendben és hivatalosan, mindeközben lehetetlenít el másokat, az ágazat önálló szereplőit. Az értékek megvédésének érdekében és ennek okán végez tevékenységet, a védelem és teremtés oltárán hoznak olykor intézkedéseket, melyek a halastavakat fenntartókra gyakorolt hatásainak eredményei után e módszerek megkérdőjelezhetők. Az eredménye a segítségnek az, hogy az állami jegy ára oly magasságokban jár, mi ésszerűtlen, a beszedett pénzeket elkölteni józan ésszel és megfontoltan már nem lehet, csak pazarolva. A túlárazottan javasolt hal kilogrammonkénti beszerzési ára miatt a horgásztó emelni kénytelen a területi jegyek árát, hisz a telepíteni szándékozott, vásárolt hal ára indokolatlanul magas, persze nem a kereskedő  vagy a szervezet szemszögéből nézve azt, kinek semmi sem drága, ha más fizeti. A horgász jócskán megfizeti a kapott segítség árát többszörösen, egyben ösztönözve is van a kikapcsolódni vágyó, hogy a pénzéből, magas áron kialkudott, megfelelően telepített vízen horgásszon, ellenben azon tavakkal, kik saját szűkebb kasszából üzemelnek, küzdelmesen megkeresett véges anyagi forrásból gazdálkodnak. Nyolc éve még üzlet volt halastavat üzemeltetni, ma ez már a többségnek szerelem, kevesek számára megvalósult álom.

A Derítő-tó nem minden része a legkönnyebben meghorgászható víz, a halak sok búvóhellyel rendelkeznek, ezáltal is tudtak igazán kapitális méretűre nőni az évtizedek alatt. Mi hisszük azt, hogy egy túrát az ott szerzett élmények tesznek egyre színesebbé, sokkal nagyobb értéket jelent az, ha egy nehezebb pályán sikerül remek eredményt elérni, tavunk egy egyedi jelenség, mely fekvése, környezete miatt is egyedülálló, a partvonal változatos, nem szabályos, rengeteg program található Tatán, mely mindössze 5 perc autóút tőlünk, a tó mellett halad az Által-ér völgyi kerékpárút, sétálni és futni is egyaránt lehetséges. Maga a terület, a maga természetessége mögött modern és kielégíti a modern kor igényeit, gondolkodásunk előremutató. és felvilágosult. Faházat foglalni télen-nyáron is lehet, rendelkezünk téliesített faház kategóriával, ezek mindegyike erőteljesebb fűtéssel rendelkezik, a vízrendszere erős hidegben sem fagy el, így télen is komfortosan érezhetik magukat Vendégeink!

Mi nagyon jól éreztük magunkat egész évben itt, ahol mi itthon vagyunk és ott, ahol nem lehet megtenni korlátlanul és következmények nélkül bármit és bármikor, de meg lehet tenni mindent, mi tiszta szívvel megtehető. Gyere el hozzánk ide, ahova szívesen invitálunk másokat, kik szintén magukénak tudják érezni részben vagy egészben elveinket, találnak közös nevezőt  a hely szellemével, tudnak pihenni és kikapcsolódni úgy, hogy élnek és hagynak élni másokat.

A Derítő-tó Üzemeltetése elkötelezte magát a régi értékek újbóli feltámasztásában és megvédésében, ezáltal nem mindenkinek való a mi világunk, de nyitottsággal és sok szeretettel várunk minden pihenni és kikapcsolódni vágyó Vendégünket a Derítő-tavon!

Faházat foglalni egész évben lehet a +36706167452 -es telefonszámon, még az ünnepek alatt is!